HTML

Valóság és sci-fi

Ha kíváncsi vagy, hogy mi a valóság az általad látott filmekből, vagy könyvekből akkor, itt olvashatsz róluk.

Friss topikok

  • nicknevet: Az időutazás nem scifi. Minden részecske ezt csinálja a hullámfüggvényén belül. (2012.12.23. 11:45) Időutazás
  • nicknevet: Az atomot hullámok építik fel. (2012.12.23. 11:44) Az atommag felépítése
  • Világnézet Netes Napló: Érdemes elolvasni: vilagnezet.blog.hu/2007/09/09/az_egely_kerek_a_feltalalot_idezve_jatek (2012.05.23. 11:30) Magfúzió a Garázsban?

El akadtál a fizika tanulásban? magdolna.tarjanyine@gmail.com

2011.08.18. 11:57 TGMK

Időutazás III.

Címkék: tudomány időutazás fizika

 2.      Fénysebességgel való utazás.

Einstein relativitás elmélete rámutat arra, hogy az órák különböző vonatkoztatási rendszerekben különbözőképpen járhatnak, az egymáshoz viszonyított sebességük miatt. Einstein ezt az úgynevezett iker paradoxonnal[1] mutatta be. Ha egy ikerpár egymáshoz képest valamekkora sebességgel mozog, akkor mindegyikőjük lassabbnak fogja érzékelni a másik öregedését. A paradoxon akkor jelentkezik, ha az ikrek közül az egyik nagy sebességű (fénysebességhez közeli) űrutazáson vesz részt, majd újra visszatér a Földre. Az ember azt gondolná, hogy ugyan olyan lesz a koruk. Az elmélet szerint, ha valaki közel fénysebességgel mozog annak a számára lelassul az idő. Tehát aki, utazott az jó pár évvel fiatalabb lesz mint, aki itt maradt. Persze ez, csak elméleti lehetőség, hiszen fénysebesség közeli sebességet sem tudunk elérni, csak az elemi részecskék szintjén. A másik probléma ezzel a módszerrel, hogy fénysebességre nem csak felgyorsulni kell, hanem lelassulni. Így a lassulás alatt a az idő ismét gyorsabban telik, mint fénysebességen való utazáskor.

 

3.      Feketelyuk közelében való tartózkodás

Az általános relativitáselmélet szerint erős gravitációs mezőben az idő lelassul. Ha például egy feketelyuk közelébe sodródik egy űrhajó és valamilyen csoda folytán a gravitáció nem szaggatja szét, és a feketelyuk vonzásából is kitud szabadulni, akkor számára több száz év is eltelhet néhány perc alatt. Ezzel a módszerrel szintén a jövőbe utazhatunk.



[1] a paradoxon látszólagos ellentét

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valosagecsci-fi.blog.hu/api/trackback/id/tr633162487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása