HTML

Valóság és sci-fi

Ha kíváncsi vagy, hogy mi a valóság az általad látott filmekből, vagy könyvekből akkor, itt olvashatsz róluk.

Friss topikok

  • nicknevet: Az időutazás nem scifi. Minden részecske ezt csinálja a hullámfüggvényén belül. (2012.12.23. 11:45) Időutazás
  • nicknevet: Az atomot hullámok építik fel. (2012.12.23. 11:44) Az atommag felépítése
  • Világnézet Netes Napló: Érdemes elolvasni: vilagnezet.blog.hu/2007/09/09/az_egely_kerek_a_feltalalot_idezve_jatek (2012.05.23. 11:30) Magfúzió a Garázsban?

El akadtál a fizika tanulásban? magdolna.tarjanyine@gmail.com

2012.01.23. 14:29 TGMK

Az atommag felépítése

Címkék: tudomány csillagászat fizika fúzió magfúzió atommag atommag felépítés

Az atommagot protonok és neutronok alkotják és az úgy nevezett magerő tartja össze őket. Erre az erőre jellemző, hogy nagyon rövid ható távolságú és nagyon erős, és töltés független az az a proton-proton között is vonzó erőként hat. A rendszám növekedésével nő az atommagban a neutronok protonokhoz viszonyított száma.

Az összetett magok tömege kisebb, mint az összetevő protonok és neutronok tömegeinek összege. Ez az úgy nevezett tömeghiány. Az összetett magból látszólag hiányzó tömeg a mag kötési energiájára jellemző. Az  összefüggés szerint ennyi energia szabadul fel akkor, ha a mag szabad nukleonokból felépül, és éppen ennyi lesz az a negatív energiaszint is, ami a maggá összeépült nukleonok szétterjedését megakadályozza.

A  szabad részecskékből való képződése együtt jár 4,52 pJ energia szétsugárzódásával.

1 mol hélium esetén:  már egész nagy energia mennyiség. Összehasonlítás képpen ennyi energiához  szenet kell elégetni. Tehát ez egy nagyon hatékony energia termelési eszköz lehetne. Most nézzük meg, milyen feltételek mellett jön létre a természetben.

A maganyagok egy nukleonra jutó kötési energiáinak a hidrogéntől a vasig terjedő intervallumban a növekvő tömegszámokhoz egyre mélyebb nukleáris potenciálvölgyek tartoznak. Azaz minél több nukleonból álló magok kovácsolódnak össze, annál több energia szétsugárzódása kísérné az ilyen folyamatokat.

A tömegszám növekedésére vezető nukleáris kölcsönhatási folyamatokat fúziós folyamatoknak nevezzük. Az ilyen folyamatok megvalósulását akadályozza a pozitív töltésű mag és pozitív töltésű proton között fellép elektromos taszítás. Így azokban az esetekben következhet be fúzió, ha a proton energiája elég nagy ahhoz, hogy az egyre növekvő taszítás ellenére az erős kölcsönhatás hatótávolságáig megközelítse a célmagot.

Ilyen események számottevő gyakoriságú bekövetkezéséhez nagyszámú protont és célmagot kellene kis térfogatba zsúfolni, és a fúzióhoz elegendő magas hőmérsékletet kellene elérni.

A Napban ahol a fúzió zajlik  nyomás és 15000000 fok van.

Földi körülmények között eddig csak hasadó atombomba közvetítésével sikerült a hidrogén-hélium termonukleáris folyamatsorozathoz szükséges több millió fokos hőmérséklet előállítása.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valosagecsci-fi.blog.hu/api/trackback/id/tr373740864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nicknevet 2012.12.23. 11:44:30

Az atomot hullámok építik fel.
süti beállítások módosítása