HTML

Valóság és sci-fi

Ha kíváncsi vagy, hogy mi a valóság az általad látott filmekből, vagy könyvekből akkor, itt olvashatsz róluk.

Friss topikok

  • nicknevet: Az időutazás nem scifi. Minden részecske ezt csinálja a hullámfüggvényén belül. (2012.12.23. 11:45) Időutazás
  • nicknevet: Az atomot hullámok építik fel. (2012.12.23. 11:44) Az atommag felépítése
  • Világnézet Netes Napló: Érdemes elolvasni: vilagnezet.blog.hu/2007/09/09/az_egely_kerek_a_feltalalot_idezve_jatek (2012.05.23. 11:30) Magfúzió a Garázsban?

El akadtál a fizika tanulásban? magdolna.tarjanyine@gmail.com

2011.08.20. 14:32 TGMK

Időutazás IV.

Címkék: tudomány időutazás fizika

4.      Féregjáraton való keresztülutazás

Eltekintve attól, hogy a csillagászok még nem találtak féregjáratot, elvileg lehetséges, hogy egy olyan féregjáraton áthaladva, amelyiknek az egyik vége álló a másik pedig fénysebességnél lassabban mozog a rajta keresztül utazó időutazást hajthat végre. Ebben az esetben a féregjárat egyik nyílása az őt körülvevő térhez képest mozogni fog, a másik viszont nem. Einstein elmélete szerint a járat két végénél az órák másképpen fognak járni. Ha azonban a féregjárat hossza állandó, akkor annak, aki a belsejében van úgy tűnik, mintha a járat mindkét vége nyugalomban lenne. Ily módon a féregjárat végének a sebességének a függvényében és attól függően, hogy melyik irányban haladunk a féregjáratban, az időben előre és hátra is tudunk utazni. Azt, hogy mennyit utazunk az időben, és a térben a féregjáratnak a tulajdonságai határozzák meg. Bár a tudósok még vitatkoznak azon, hogy léteznek-e, létezhetnek-e ilyen stabil féregjáratok. A csillagászok még biztosan nem találtak. Mindezzel együtt a jelenség sok sci-fi író fantáziáját megmozgatta már.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valosagecsci-fi.blog.hu/api/trackback/id/tr573166923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása