HTML

Valóság és sci-fi

Ha kíváncsi vagy, hogy mi a valóság az általad látott filmekből, vagy könyvekből akkor, itt olvashatsz róluk.

Friss topikok

  • nicknevet: Az időutazás nem scifi. Minden részecske ezt csinálja a hullámfüggvényén belül. (2012.12.23. 11:45) Időutazás
  • nicknevet: Az atomot hullámok építik fel. (2012.12.23. 11:44) Az atommag felépítése
  • Világnézet Netes Napló: Érdemes elolvasni: vilagnezet.blog.hu/2007/09/09/az_egely_kerek_a_feltalalot_idezve_jatek (2012.05.23. 11:30) Magfúzió a Garázsban?

El akadtál a fizika tanulásban? magdolna.tarjanyine@gmail.com

2011.08.15. 22:45 TGMK

Időutazás

Címkék: tudomány időutazás fizika

Szeretnék minden érdeklődőt elkalauzolni a fizika világába. Egy kicsit másként, mint az iskolában. Nem kívánok fizikai törvényeket magyarázni, illetve képletekkel vagdalkozni, csak ha nagyon muszáj. Inkább az irodalom szemszögéből próbálom megközelíteni a dolgokat. Az általam végzett mini közvélemény kutatás szerint a legtöbb embert érdeklő kérdés az időutazás.

Időutazás

Nézzük először is a lehető legegyszerűbb és mindenki számára elérhető időutazást, már ha ez tekinthető annak.

Nem kell mást tenni hozzá, mint egy felhő mentes éjszakán kimenni fényszennyezéstől[1] mentes helyre és feltekinteni az égre. Az élményt fokozhatjuk, ha távcsövet is viszünk magunkkal. Amikor felpillantunk a csillagokra, bolygókra akkor az onnan érkező illetve visszaverődő fényüket látjuk. Ilyenkor mindig a múltba nézünk. Mégpedig azért, mert a fénynek időre van szüksége ahhoz, hogy egyik pontból eljusson a másikba. A fény sebessége állandó, ezt nevezzük fénysebességnek[2]. A fényév pedig az a távolság, amit a fény egy év alatt megtesz. Minél messzebbi csillag fényét nézzük, annál régebbi eseményeket figyelhetünk meg. Ha például egy csillag felrobbanását látnánk és valamilyen módon oda tudnánk utazni egy pillanat alatt és megnézni, akkor a csillagnak nyomát sem látnánk. Hiszen az már több ezer, vagy több millió évvel ezelőtt felrobbant.

Ha csupán egy másodpercet szeretnénk visszanézni a múltba, akkor nézzünk fel a Holdra, amely a fénynek alig több, mint egy másodpercre van a Földtől.

A Merkúr Földközelben: 4,3 perc.

A Vénusz Földközelben: 2,1 perc.

A Mars Földközelben: 3 perc.

A Jupiter Földközelben: 33 perc.

A Szaturnusz Földközelben: 1,1 óra.

Az Uránusz Földközelben: 2,4 óra.

A Neptunusz Földközelben: 4 óra.

A Plútó Földközelben: 4,3 óra.

A Naphoz legközelebbi szomszédos csillag a Proxima Centauri: 4,3 év.

Az égbolt legfényesebb csillaga a Szíriusz: 8,6 év.

Galaxisunk a Tejútrendszer legtávolabbi csillagai: 80 ezer év.

A Tejútrendszerhez legközelebbi szomszédos galaxis, az Androméda-köd: 2,5 millió év.

 

Most nézzük az elméleti lehetőségeket:



[1] Az éjszaki világítás, díszkivilágítás elnyomja a csillagok fényét és ezt nevezzük fényszennyezésnek, nem csak a csillagászokat zavarja, de a vándorló állatok tájékozódását is.

[2] ami 300000 km/s

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valosagecsci-fi.blog.hu/api/trackback/id/tr803156636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nicknevet 2012.12.23. 11:45:26

Az időutazás nem scifi.
Minden részecske ezt csinálja a hullámfüggvényén belül.
süti beállítások módosítása